Купити автоклав варто для того, щоб готувати смачну, якісну й безпечну консервацію. Вогневі моделі дешевші за електричні й досить зручні у використанні, якщо ви маєте кухонну плиту. Завдяки своїм невеликим розмірам і простоті механізму з цим автоклавом впорається найжорсткіша домогосподина.
Це вогневий автоклав, який не працює від електромережі. Щоб почати роботу, автоклав треба буде поставити на джерело вогню. Найчастіше використовують газову плиту, поставити яку можна на кухні або в іншому обладнаному для цього приміщенні.
Буковинка-24, що випливає з назви моделі, вмістить 24 підлоги літрів банки. Помістити всередину можна гриби, овочі, м'ясо, салати, рибу тощо. Термічна обробка в автоклаві з гарантією знищить усі бактерії та навіть ботулотоксин.
Широка горловина — особливість автоклавів Буковинка-24. Якщо потрібно, помістити всередину 3-літрові банки буде нескладно. Зручніше також помити внутрішню поверхню автоклава.
Домашні консерви в автоклаві
Автоклавування. Банки, заповнені тим чи іншим продуктом за рецептом і закочені герметично, ставлять в автоклав шарами, банку на банку, до горловини (не забудьте на дно автоклава покласти дерев'яну решітку або ганчірку). Заливають водою, яка має зверху покрити банки шаром не менш ніж 2 см. Закривають кришку автоклава та загортають болти. Після цього насосом (можна автомобільним) накачують в автоклав повітря до тиску 1-1,8 атм. і візуально (за допомогою мильної води), а також на слух перевіряють герметичність з'єднання.
До речі, створення в автоклаві тиску до 1-1,8 атм. необхідно для збереження закладених у нього банок, оскільки під час нагрівання утворюється різниця в тиску в самому автоклаві та всередині банок.
Після цього вироблено нагрівання автоклава. Нагріваємо до температури 110 °C, водночас тиск зростає. З моменту досягнення температури 110 °C засікають час і витримують банки впродовж 50-70 хвилин (температура не має перевищувати 120 °C, тому стежте за нею). Цим режимом термообробки досягаються не тільки смакові якості консервів, але й загибель хвороботворних організмів.
Після повністю прибирають вогонь, й автоклав залишають для охолодження до температури не вище 30 °C. Нагрівання відбувається до етапу стерилізації залежно від різновидів продуктів. У разі досягнення температури 112-116° (тиск на манометрі буде 2,6- 4,8 атм.) засікаємо момент початку стерилізації. Час стерилізації для продуктів (у разі завантаження банок місткістю 0,5 л):
Після завершення роботи з автоклавом корпус і кришку необхідно добре промити, протерти зовнішні частини корпусу вологою ганчіркою, а все поверхні змастити тонким шаром олії.
Зберігання автоклава
Основні атрибути | |
---|---|
Країна виробник | Україна |
Тип | Автоклав |
Джерело нагріву | Зовнішній |
Товщина стінок | 2 мм |
Стан | Новий |
Виробник | Буковинка |
Місткість (кількість банок) | |
Банку 0.5 л. | 24 шт. |
Банку 1 л. | 12 шт. |
Габаритні розміри | |
Вага | 15.3 кг |